14 Disember, 2015

Ujian Kesakitan di awal Disember 2015

...Khamis 3 Disember 2015, usai membuat fizio terapi di Smart Integtated Therapy, seksyen 13, Shah Alam....Ain mendapat kemalangan jatuh bersama kerusi rodanya sekali. Ain mendapat kecederaan yang agak teruk. Giginya patah 2 batang, sebatang gigi ditemui manakala yang sebatang gigi lagi tidak ditemui samada Ain tertelan atau jatuh di tempat kejadian. Hidung dan tangan ain luka. Kemalangan berpunca Ain menarik brek kerusi roda dan tetiba kerusi roda itu bergerak lalu tayar sebelah kanan jatuh ke tempat yang tidak rata menyebabkan kerusi roda itu jatuh bersama-sama Ain. Muka Ain tersembam menyebabkan kecederaan berkenaan. Saya tidak sempat menahan Ain dari jatuh kerana kejadian berlaku terlalu pantas. Ain dibawa segera mendapakan rawatan di klinik berdekatan. Usai luka dibersihkan dan dibubuh ubat doktot berkenaan menyuruh saya membawa Ain mendapatkan rawatan di klinik gigi kerana kecederaan di gusi tambahan pula darah masih keluar... Saya segera memandu ke Klinik Gigi (Klinik Suria). Doktor gigi segera memberikan rawatan. Luka dibersihkan. Gigi yang tercabut dibersihkan dan dimasukkan semula ke tempatnya. Gusi terpaksa dijahit dan gigi diikat. Usai rawatan doktor menyarankan Ain dibawa ke hospital untuk membuat x-ray di bahagian dada kerana doktor itu bimbang Ain tertelan gigi yang tidak dijumpa tadi. Doktor bimbang gigi itu tersangkut di paru-paru Ain. Rahang juga perlu dibuat x-ray kerana doktor itu bimbang rahang Ain retak. Doktor menitipkan surat rujukan untuk saya bawa ke hospital. Selepas itu saya memandu pulang terlebih dahulu. Sampai di rumah saya menukar baju bersih buat Ain kerana baju Ain tadi kotor terkena darah. Kemudian saya bersama ayah Ain membawa Ain ke unit kecemasan PPUKM...........Selesai soal selidik dan mengisi borang, kami membawa Ain membuat x-ray. Kemudian kami kembali semula ke unit kecemasan. Setelah menunggu seketika Doktor gigi on call datang memeriksa gigi Ain. Benjie nama doktornya. Doktor Benjie memeneliti rekod Ain kemudian doktor membersihkan kesan-kesan darah beku di gigi dan gusi Ain. Jam 7.30 malam selepas mendapat lapuran x-ray Ain dibenarkan pulang ke rumah kerana keputusan x-ray positif, tiada apa yang serius. Kami diarahkan membawa Ain ke Klinik Bedah dan Maksilofasial PPUKM dua minggu lagi....Walaubagaimanapun pada jam 9 malam Dr Benjie menelefon saya meminta saya membawa Nur Ain ke hospital pada esok harinya kerana Ketuanya hendak melihat sendiri kecederaan gusi dan gigi Ain__________________________Jumaat 4 Disember 2015, kami membawa Ain ke Klinik. Sebelum diperiksa, Dr benjie mengambil satu x-ray gigi Ain. Selepas pemeriksaan Ain dibenarkan pulang dan akan datang selang 2 minggu lagi..._______________________Jumaat, 18 Disember 2016 Sekali lagi Ain mendapatkan rawatan dengan Dr Benjei. Rawatan saraf dilakukan...nampaknya Ain relex je...ikatan gigi juga ditanggalkan......Selesai pemeriksaan sekali lagi kami diarahkan membawa Ain untuk rawatan susulan Pada Jumaat 8 Januari 2016....Inilah wajah Ain selepas ikatan gigi ditanggalkan........Jumaat 8 Januari 2016, sekali lagi Ain menerima rawatan terakhir dari doktor Bejie kerana lepas ini Ain akan diletakkan semula dalam program rawatan Dr.Naga.......Ini pula gambar terkini wajah Ain yang sudah jadi remaja 19 tahun.......Amacam, comel tak Ain......hahaha...

21 November, 2015

Belatih Boccia Dan Sertai Demo Sukan Wiser.

......Rabu 18 November 20115, Ain berlatih bocia lagi...Bila Ain fokus, she can do it!!!...
video 

Kemudian Ain dan kawan-kawan boccia menyertai 'Wiser Sport Presentation' di luar dewan........seronok juga sukan ni sebab boleh main satu keluarga dan permainannya pun santai...

16 November, 2015

Santai di kolam renang Home Spa

....Alhamdulillah.....pagi ini Isnin 16 November 2015 Ain sekali lagi berkesempatan berenang di kolam renang air garam ni. Macam biasalah, hari-hari bekerja camni jarang ada pesakit atau pelanggan lain yang turut berenang, jadi...kolam ni jadi milik Ain. Makanya...Ain bebas berenang kesegenap ruang.....
video..Pusing-pusing cari sudut mana lagi nak berenang ni........
video......Santai di tengah-tengah kolam....  ...................................... video..........Kat sini sudah, kat sana pun sudah.............................. video........................ video

24 Oktober, 2015

Karnival Let's Play

...Sabtu 17 Oktober 2015, Ain bersama mak menyertai sukaneka anjuran IMC Training Centre for Special Needs yang berlangsung di Dewan D'Kelana, Kelana Jaya. Ain mewakili salah seorang dari 10 orang atlik MyCP. Dukacita nya hari ini Ain tidak berapa sihat, Ain demam. Badan Ain panas, justeru itu pagi itu mak sudah mandikan Ain dengan bilasan terakhir ais bercampur aroma QUANTUM. Sepatutnya hari ini juga Ain dijemput untuk membuat rakaman TV9 di pusat terapi yang Ain pergi di Shah Alam, namun Ain terpaksa tolak demi menunaikan janji untuk menyertai sukaneka ini bagi mewakili MyCP...Ain orang pertama sampai bersama beberapa orang OKU dari NGO lain... ...Demam-demam pun pasal nyanyi lupa demam...Ain Nyanyi bagai nak rak lagu Negaraku..hahaha......Sedang menunggu giliran untuk game masing-masing...-Game pertama Ain......Game ke dua Ain......Selepas menerima pingat, kami bergambar beramai-ramai sebelum bersurai...

21 Oktober, 2015

Walimatul Urus Kak Siti Zulaiha dan Siti Nurhaliza

...Ahad 11 Oktober 2015, Ain sekeluarga meraikan walimatul urus Kak Eha dan Liza. Mereka dua beradik ni anak kepada bapa saudara Ain iaitu Suhaimi bin Ahmad, adik kepada emak Ain. Kak Siti Zulaiha usianya sebaya abang Ain iaitu 22 tahun manakala Siti Nurhaliza usianya sebaya Ain..baru 18 tahun malah Ain tua 7 bulan dari Liza. Cepat jodoh Liza...semoga jodoh mereka ni berkekalan dalam bahagi, ameen...Kak Eha telah diijabkabulkan lebih awal dari Liza cuma kendurinya dilangsungkan sekali dengan Liza. Meriah kenduri mereka......Opah, mak tua, pak Su dan Syameel yang datang dari Perak dan Penang turut memeriahkan walimatul urus ini. Manakala mak Ain sudah turun padang membantu sejak hari Jumaat 9 Oktober lagi. Acik Siti dan pak Mie tak usah ceritalah sibuknya membuat persiapan agar majlis berjalan lancar. Macam-macam ada...ada ice cream.........Ada masmelo salut coklat yang di bawah jagaan abang Ain dan adik Zulkifli iaitu adik kepada kedua pengantin......Selain itu ada cupcake dan kek dari hasil tangan acik Siti......Tambah memeriahkan suasana bila ada DJ juga......Juadah yang dihidangkan semuanya sedap dan enak rasanya. Ramai tetamu yang hadir tapi Alhamdulillah...majlis tetap berjalan lancar dan teratur... Tidak ketinggalan turut hadir ialah atok sedara Ain iaitu Kol.(B) Zamberi bersama isteri dan dua orang anaknya. Tok Ri adalah adik kepada opah Ain sebelah mak Ain......Bila pengantin-pengantin lelaki sampai, acara bergambar di pelamin pun berlangsung......Selesai kenduri kami bergambar santai di ruang jamuan. Selepas itu sampailah masa untuk berkemas-kemas sebagai tanda walimatul urus sudah selesai...Alhamdulillah.......Kepada kawan-kawan MyCP, Ain maklumkan.....kerana majlis inilah mengapa dan kenapa Ain dan mak tidak ada di program MyCP's World CP Day, PICNIC IN THE PARK di Taman Tasik Shah Alam........
Kepada kedua pasang pengantin, Ain mendoakan Semoga kalian berbahagia dan berkekalan hingga ke Jannah, ameen...